keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Ajatuksia eilisen asiantuntijaseminaarin tiimoilta

24.11.2010

Hankeryhmässä olemme keskustelleetkin jo Lasse Lipposen viittaamasta kirjasta Tutkiva oppiminen - Järki, tunteet ja kulttuuri oppimisen sytyttäjinä (Hakkarainen, K. Lonka, K ja Lipponen L. 2005). Kirja on miellyttävää luettavaa, sen tyyli on tiedekirjaksi erittäin oivallinen ja antaa hyvin ajatuksia Avara museo -hankkeelle ja kaikille semiaarissa olleille, joita oppiminen kiinnostaa. Suosittelen myös perehtymistä kirjaan, antaa varmaan meille kaikille jotakin ajateltavaa.

Anneli Leppäsen luento antoi mukavia eväitä työhömme aiheen parissa: kulttuurilla on niin paljon positiiviseen elämälaatuun vaikuttavia tekijöitä. Etenkin silloin, kun saamme ihmiset sen äärelle. Sitähän tässä hankkeessa tehdään (ks. hankkeiden kohderyhmät), yhä enemmän aikuisiakin museoihin yritysten ammattijärjestöjen ym. Annelinkin esittämien esimerkkien kautta. Ilahduttavaa oli, että erilaiset opintopiirit ja kerhot koetaan hyvinvointia tukevina tekijöinä (etenkin naisilla, ei varmasti tarkoitettu että poissulkisi miehiäkään). Tämän kuultuamme into aloittaa AVAAMO-ryhmien toimintaa tuntuu olevan suuri. Ajattelin, että teemme tähän blogiin oman välilehden otsikolla AVAAMO-toiminta, jonne pistetään olennaisimpia ajatuksia, tietoja, tiedotusta jne. Mitä ryhmissä tulee tapahtumaan ensi vuoden aikana, suosittelen edelleen, että käyttäisimme tätä blogia siihenkin tarkoitukseen. Mutta kaikesta tästä lisää vuoden lopulla ja ensi vuoden alussa. Kommenttia viestiin, jos on herännyt uusia ajatuksia nukuttuamme yön yli.

Museoiden ja yritysten esimerkit - Tekniikan museo ja HSY (en muista nimeä edelleenkään ulkoa) sekä Ateneumin Suomen mittakaavassa suuren luokan yritysyhteistyö Picasso-näyttelyn yhteydessä, olivat avauksia aiheeseen museoiden ja yritysten yhteistyö. Serlachius-museoiden - siis Gustafin ja Göstan museot, kävijää lähemmäksi tuova museon nimi - esittelemä malli on mielestäni hyvä työkalu tai -malli arvioida oman museon aikuisille suunniteltuja ja suunnittelun alla olevia toimintoja. Näitä hankkeessa tullaan tulevien vuosein aikaana samaan varmaan lisää. Onko siis teidän museollanne jokin malli museo-yritysyhteistyöstä (ydinsanoina: aikuiskävijät -oppiminen -oppimisympäristö), jonka voisi jakaa muiden kanssa. Lyhyitä kuvauksi voi pistää vaikka tähän postaukseen kommenttina tai kirjoittajalle. Keräämme CICERO Learning -verkostossa tutkimuksen näkökulmasta kaikkia malleja, mitä aiheesta löytyy.

Kiitokset Tekniikan museolle -toimi oivana oppimisympäristönä aikuisille koko päivän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti