keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Porin taidemuseon kevään ensimmäinen elämyksellinen opastus tutustutti Ellen Thesleffin Lydiaan

KoeTILA! -näyttelyssä tutustutaan kevään aikana elämyksellisten opastusten kautta Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelman teoksiin. Ensimmäisenä esittelyvuorossa oli 16.02. Ellen Thesleffin (1869 - 1954) nuorta tyttöä kuvaava öljyvärimaalaus Lydia, vuodelta 1897. Yleisö pääsi tekemään piirtäen omat tulkintansa rakastetun maalauksen pohjalta.

Lydia toimi ikään kuin croquis-mallina piirtävälle yleisölle. Croquis- piirtäminen tarkoittaa nopeaa luonnostelua, jossa pyrkimyksenä on mallin olemuksen ja tilanteen tunnelman tavoittaminen. Tilaisuus oli avoin kaikentasoisille piirtäjille.

Piirtäminen aloitettiin kehoa ja kättä lämmittelevillä harjoituksilla, joiden tarkoituksena oli rentouttaa ja saavuttaa keskittynyt ja läsnäoleva mielentila. Lydian piirtäminen aloitettiin hyvin nopeilla 30 sekunnin croquis-piirroksilla. Vähitellen aikaa pidennettiin, kunnes lopuksi piirtäjät saivat tehdä omaan rauhalliseen tahtiin pidemmän tutkielman maalauksesta. Työpajan tarkoituksena ei ollut maalauksen jäljentäminen, vaan piirtäjän oman persoonallisen tulkinnan toteuttaminen.

Ohjasin työpajan ja keskustelin osallistujien kanssa kokemuksesta työpajan aikana ja sen jälkeen. Piirtäjät kokivat, että kuvan tyttö tuli prosessin kautta läheiseksi ja samaistuttavaksi, ja maalaukseen muodostui henkilökohtainen suhde. Teokseen paneutuminen oman tekemisen kautta tuntui inspiroivalta ja mielekkäältä. Ohjaajana olin itse myös ilahtunut siitä kuinka hyvin piirtäminen toimi keskustelun herättäjänä ja teokseen syventymisen välineenä. Vastaavia työpajoja tehdäänkin varmaan myös jatkossa sopivissa tilanteissa. Samalla kun työpaja muoto tulee tutummaksi, mukaan uskaltautuu varmaankin myös enemmän piirtäjiä, ja myös niitä, joille piirtäminen ei ole niin tuttu harrastus.

Porin taidemuseon KoeTILA -näyttelyn kevään 2011 elämyksellisissä opastuksissa kokeillaan kuinka maalaustaide kääntyy toisen taiteenlajin kielelle.Yleisölle avautuu mahdollisuus syventyneeseen katsomiseen ja omakohtaisten tulkintojen kautta syntyviin taidekokemuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti