torstai 29. maaliskuuta 2012

Ovatko aikuiset erityisryhmä?

Eilisen työpäiväni päätteeksi vs. museonjohtaja toi eteeni OKM:n koekyselyn valtionosuusjärjestelmän kannustavuuden kehittämiseksi koskien vuotta 2011. Hän tarvitsi lisätietoja lomakkeen kohtaanT6, jonka otsikkona oli Yleisötyö. Lomakkeeseen oli tarkoitus merkitä erilaisille yleisöryhmille suunnatut tapahtumakerrat. Täytettäviä kohtia olivat: 

Lapsille ja nuorille suunnattu yleisötyö
Maahanmuuttajille suunnattu yleisötyö
Ikääntyneille suunnattu yleisötyö
Muille erityisryhmille suunnattu yleisötyö
Muu yleisötyö

Avara museo-hankkeen lähtökohta on ollut kehittää erilaisille aikuisryhmille suunnattua yleisötyötä. Kyseisessä lomakkeessa aikuisia ei mainittu lainkaan. Toki maahanmuuttajilla ja ikääntyneillä lomakkeessa tarkoitettiin nimenomaan aikuisia. Asia saattaa liittyä ajatukseen aikuisista itsestään selvänä kävijäryhmänä, jolle ei erikseen suunnata yleisötyötä. Jos ajattelemme museoiden yleisöjä suurena joukkona erilaisia pienempiä erityisryhmiä, aikuiset kirjattaisiin kohtaan: muille erityisryhmille suunnattu yleisötyö. Jos taas lomakkeen laatija on pitänyt aikuisia ikään kuin ”normaaleina” kävijöinä, he ovat kohdassa muu yleisötyö. Myöskään lomakkeen täyttöohjeissa ei kerrota onko olemassa erityisryhmiin kuulumattomia aikuisia, jotka voisi kirjata johonkin lomakkeen kohtaan. Täyttöohjeen mukaan aikuisille suunnattu yleisötyö täytyisi luokitella kohtaan Muu yleisötyö, koska se on ”muu kuin aiempiin kohtiin luokiteltu yleisötyö”. 

Yleisötyötä edeltänyt pääkohta lomakkeessa koski museoiden näyttelytoimintaa. Lomakkeen laatija on saattanut myös ajatella, että näyttelyt ovat museoiden aikuisille suunnattua toimintaa ja varsinainen yleisötyö kohdistuu erityisryhmiin. Lomakkeen taustalla oleva ajattelu luokitteluineen tuntuu Avara museo-hankkeen näkökulmasta varsin vieraalta.

2 kommenttia:

  1. Ohhoh, aika mielenkiintoista. Ilmeisesti lomakkeessa ei ollut mitenkään määritelty termiä yleisötyö? Onneksi kyseessä on koekysely eikä lopullinen versio, vielä voi siis vaikuttaa!

    VastaaPoista
  2. Meillä mietittiin ihan samaa: ovatko esim. englanninkieliselle opastuskierrokselle osallistuvat matkailijat "muuta eritysryhmää" vai "muuta yleisötyötä"?

    Entä kun meillä on erikseen toteutettu hanke, jossa valmistettiin draamallinen opastuskierros venäläismatkailijoille joulun aikaan? Se nyt sitten laitettiin "muuksi erityisryhmäksi", ja perusteeksi ajateltiin, että kun siihen ihan erikseen oli haettu ja saatu avustusta, niin kai maar se sitten on erityisryhmä.

    VastaaPoista