keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Open and Learning Museum Conference

Viime viikolla lähes 130 museo- ja opetusalan ammattilaista kokoontui Tampereelle Avara museo -hankkeen ja The Learning Museum (LEM) -verkostoprojektin yhdessä järjestämään the Open and Learning Museum -konferenssiin. Tapahtuma aloitettiin maanantai-iltana Museokeskus Vapriikissa Get together -illanvietolla, jossa Tampereen kaupunki tarjosi kansainvälisille ja kotimaisille vieraillemme illallisen ja Tampereen museopalvelut mahdollisuuden tutustua Vapriikin mielenkiintoisin näyttelyihin.

Tiistai kului LEM-projektin työryhmätyöskentelyssä ja projektin kokouksessa Työväenmuseo Werstaalla. Myös muutama suomalainen osallistuja käytti tilaisuutta hyväkseen ja tutustui LEM-projektiin tätä kautta. Samaan aikaan Werstaalla kokoontuivat myös AVAAMO-ryhmät Leenan johdolla. Yhteinen illanvietto kokosi jälleen kaikki yhteen verkostoitumaan, nauttimaan hyvästä ruoasta ja tutustumaan Werstaan innostaviin näyttelyihin.
Keskiviikko oli varsinainen konferenssipäivä. Aamupäivällä Finnkino Plevnassa kuulimme kolme mielenkiintoista keynote-esitystä. Aivan aluksi LEM-projektin koordinaattori Margherita Sani esitteli projektia ja rohkaisi osallistujia harkitsemaan organisaationsa liitännäisjäsenyyttä (associate partner)LEM-projektissa. Tämän jälkeen Lynda Kelly Australian Museumista Sydneystä, Ditte Winqvist Kuntaliitosta ja Kalle Kallio Työväenmuseo Werstaalta pitivät mieleenpainuvat esityksensä. Lyndan esityksestä mieleeni jäi erityisesti se, kuinka hän jakoi museon kolmeen ”olomuotoon”: fyysiseen, verkossa olevaan ja mobiiliin museoon. Ditte esitteli ansiokkaasti OKM:n Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaohjelmaa. Kallen esitys museosta avoimena oppimisympäristönä sai yleisössä aikaan useita naurunpyrskähdyksiä ja hyväksyviä nyökkäyksiä. Voimme jatkaa esitysten herättämää keskustelua tämän blogin kommenttiosiossa! Konferenssin keynote-esitykset löytyvät täältä. Samalle sivulle kerätään myös iltapäivän työryhmissä pidetyt esitykset.
Iltapäivällä Avara museo -hanke kohtasi eurooppalaiset kollegansa, kun kuudessa työryhmässä pohdittiin aikuisia, museoita ja oppimista useista sellaisista näkökulmista, joiden kanssa hankkeessamme työskennellään. Osa työryhmistä toimi vapaan keskustelun merkeissä, yhdessä piirrettiin teemaan liittyvä sarjakuva ja toisessa suunniteltiin näyttelyitä pienryhmissä. Kaiken kaikkiaan konferenssi sujui erittäin hyvin! Palautteissa kiiteltiin mm. erinomaisia keynote-esityksiä ja mahdollisuutta verkostoitumiseen Euroopan laajuisesti. Kritiikkiä saimme lähinnä työryhmäsessioiden liian lyhyestä kestosta. Lynda Kelly on blogannut konferenssista täällä ja täällä.

Kiitokset kaikille osallistujille!

Kuvat: Työväenmuseo Werstas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti