tiistai 24. toukokuuta 2011

Tarralappuja museossa

Silmiini osui Kulttuuria kaikille -palvelun viime vuonna julkaisema kuvaus yhteistyössä Museoviraston kanssa kehitetystä Tarralapuille kommentointi -menetelmästä, jonka avulla voidaan kerätä museokävijöiden sekä kohteen suunnittelijoiden näkemyksiä näyttelystä. Vaikuttaa toimivalta ja melko helposti toteuttavalta menetelmältä. Kiitokset mukavan helposti luettavasta ja napakasta ohjeistuksesta!

Toinen mielenkiintoinen esimerkki tarralappujen käytöstä löytyy täältä. Kävijöiltä pyydettiin apua luonnonhistoriallisen museon näyttelytekstien kirjoittamiseen: kysyttiin mitä kävijä ajattelee kustakin esineestä tai näytteestä? Mitä esineestä halutaan tietää? Vastaukset pyydettiin kirjoittamaan tarralapuille kunkin esineen kohdalle. Kun kävijöiden ajatukset koottiin yhteen uusiksi näyttelyteksteiksi, tuloksena oli tekstejä, jotka todella heijastelevat kävijöiden ajatuksia ja vastaavat heidän esittämiinsä kysymyksiin.

Kuva noudettu osoitteesta http://museumtwo.blogspot.com/2011/03/guest-post-visitor-participation-to.html

3 kommenttia:

  1. Juurikin tätä tarralappumetodia esittelin meidän oman organisaation museopedaverkostossa yhtenä tapana kerätä arvokasta tietoa museokävijältä. Tietääkseni tätä ei meillä ole vielä kokeiltu mutta pitää ottaa tavoitteeksi!

    VastaaPoista
  2. Olisi tosi kiva kuulla millaisia tuloksia tästä on saatu!

    VastaaPoista
  3. Hienoja osallistamisen muotoja molemmat! Ja varmasti innostavat kävijöitä tulemaan uudelleen museoon katsomaan ovatko saaneet vastauksia kysymyksiinsä tai vaikuttaneet jotenkin näyttelyyn. Tarralaput myös mahdollistavat hauskalla tavalla keskustelun kävijöiden ja museohenkilökunnan välillä - pitää kokeilla!

    VastaaPoista