torstai 12. elokuuta 2010

Avara museo -blogi avautuu

Avara museo - kehittyvä oppimisympäristö aikuisille -hankkeen blogi avautuu. Hankkeen sisällä on pitkään pohdittu sopivaa työkalua verkkotiedottamiselle. Aluksi olimme sitä mieltä, että perinteinen verkkosivusto on meidän hankkeellemme sopivin vaihtoehto. Avoimissa oppimisympäristöissä aktiiviseksi kansalaiseksi -kehittämisohjelman AKTIIVI-koordinaatiohanke on kuitenkin toivonut hankkeilta nimenomaan blogin kautta tapahtuvaa tiedotusta: se on ajankohtaista, interaktiivista ja joustavaa. Nyt vastaamme tähän toiveeseen.

Avara museo -hanke on 3-vuotinen, seitsemän osatoteuttajan muodostama projekti, jonka tavoitteena on kehittää museoita aikuisten oppimisen paikkoina. Tähän tavoitteeseen pyritään ennen kaikkea museoalan työntekijöiden aikuispedagogista osaamista sekä uusia toimintamalleja kehittämällä.

Tässä blogissa on tarkoitus kirjoittaa hankkeen etenemisestä, tapahtumista, uusista tai vanhoista ideoista ja ajatuksista. Kirjoittajat ovat hankkeen projektityöntekijöitä, joskin päävastuu blogin päivityksestä on hankkeen koordinaattorilla Suomen museoliitossa.

Avara museo -hankkeen perustiedot löytyvät alasivulta ”Tietoja hankkeesta”. Yhteensä seitsemän osahankkeen kuvaukset puolestaan alasivulta ”Hankkeen osatoteuttajat”. Hankkeessa työskentelevät henkilöt esitellään yhteystietoineen "Keitä me olemme?" alasivulla.

3 kommenttia:

 1. Hieno juttu! Eipä näitä museoalan blogeja liikaa Suomessa kirjoiteta. Odotan innolla, millaisia ideoita syntyy aikuispedagogiikan näkökulmasta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista Mari, teillä onkin hieno ja aktiivinen blogi Kuopiossa! Tavoitteena tosiaankin on saada aikaan uusia ideoita ja uutta tietoa aikuisten oppimisesta museoissa. Näitä kokemuksia voimme sitten käyttää hyväksi museoammattilaisten osaamisen kehittämisessä ihan valtakunnallisestikin.

  VastaaPoista
 3. Mainitsin hanketapaamisessamme eilen Collect and Share linkin. Kotisivu löytyy osoitteesta: http://www.collectandshare.eu/ Sivusto sisältää tosi paljon materiaalia, joten sovitiin eilen tapaamisessamme, että jos tänne lähetetään linkkejä toisille tiedoksi, ei lisätä vain linkkiä, että "tässä aiheesta lisää" "tai tässä olisi lisätietoa aiheesta", vaan tulee lyhyesti kuvailla, mitä erityistä sivustolta löytyy. Yritän siten lyhyesti: Collect and share on jo "vanha linkki (tässä media-ajassa)" luotu yli viisi vuotta sitten ja aktiivista tapahtumaa on ollut etenkin silloin. Suomen linkki näyttää ohjaavan Kiasmaan (vuoden 2004 tiedoilla), joten olisi kiva kuulla jotakin Kiasmasta, miten hanke on nykyään siellä esillä, aktiivisessa käytössä ta miten jatkunut. Mielenkiintoista on lukea suomalaisen Sanna Rekolan artikkeli:

  http://www.collectandshare.eu/good/index.aspx

  Hankkeessamme olemme kehittämässä myös hyviä käytäntöjä aiheesta aikuiset oppijana museossa sekä tämän tiedon levittämistä, joten mielenkiintoinen kohta sivustossa on osoitteessa

  http://www.collectandshare.eu/studies/search.aspx

  (ja klikkaillen: homepage - case studies - case studies sivuston ensimmäiseltä riviltä klikataan "To search the case study database, please klick")
  Eli tästä halusin kertoa: täältä voi hakea eurooppalaisia hankkeita (vertailla löytyykö oman kohderyhmän hankkeita muualta, tai millaisia on ollut noin 2000-luvun puolivälissä), jotka liittyvät aikuisiin tai elinikäiseen oppimiseen: esim. valitsin kokeilumielessä ikäluokaksi 16-25, participants (tässä puhutaan tosiaan participants ei esim. kävijä) migrants, ja sain 10 hanketta, jotka ovat käsitelleet nuoria maahanmuuttajia. Meidän hankkeen kannalta, siellä näyttää olevan kohderyhmä työttömät, seniori-hankkeita saa selville hakemalla ikäluokan mukaan.
  Sivuston ja linkin takana on paljon samoja ihmisiä, jotka ovat järjestämässä/esíintymässä tulevassa Museum meet Adult Education -konferenssissa Kööpenhaminassa tämän vuoden syyskuussa, josta varmaan lisää tapahtuman jälkeen tässä blogissa.
  Ja lopuksi summa summarum ja itsearviointia: vieläkin pitäisi saada lyhyemmin ilmaistua asioita. Mutta tästä aloitan.

  VastaaPoista